Om Fred


“Fred”, hennes namn är Ann-Sofie Lakso och hon är född i Sverige. 

 

I tonåren började hon arbeta som fotomodell. Modellarbetet gjorde det möjligt för henne att leva och resa runt i världen. Resandet gav henne tillgång till ett stort utbud av andra kulturer, konst, design och hantverk. 

 

År 1983 gick hon på konstskola i New York och tog även konstklasser i Paris och Stockholm. Hon var även lärling hos tre välkända konstnärer, Charles Bell och Ben Schonzeit i New York och Jeffrey Gold i Los Angeles. Denna lärlingstid pågick under ca10 år. Jeffrey Gold och Freds samarbete pågår än idag. Hon gick även i teater skola, HB Studio i New York och i Los Angeles var det lektioner med privata lärare. 

 

År 1993, parallellt med arbetet som modell och skådespeleri öppnade Fred upp en butik som hette Upstairs, belägen på en vind, därav namnet. Denna lilla unika butik lockade med sin upplevelse av att vandra in i ett 1700-tals hem och fritt kunna leta runt i välfyllda linneskåp och privata lådor. Butiken blev snabbt destinationen för filmdekoratörer, inredningsarkitekter, kostymdesigners för film och TV, kändisar och andra välinformerade klienter. Upstairs genererade en imponerande lista av samarbeten med film, produktionsbolag och folk som gjorde produktplacering för film och TV. Fred arbetade även med privata hem, inklusive många hem som tillhörde Hollywoods skådespelar A-lista. Utöver de produkter som Upstairs hade på lager skapade Fred hennes egna exklusiva klädesmärke under namnet / märket Fred. 

 

År 2000, utöver hennes butik Upstairs som expanderat, påbörjade Fred arbete som Creative Director. Hennes största klient var Ford Motorcars och deras stall av bilmärken, Aston Martin, Range Rover och Jaguar för att nämna några. En roll som sträckte sig över hela jorden och möjliggjorde ytterligare resande. 

 

År 2007 återvände hon till Sverige och gjorde det till sin bas igen efter ca 25 år utomlands. Här fortsatte hon sitt intresse för den inre resan, introspektionen in i mänskliga beteenden. Hon utbildades sig till terapeut, något hon påbörjat och hållit på med under flera år i USA. Ett djupt intresse för filosofi, meditation, kommunikation och andlighet reflekteras och är en viktig del i allt hon gör. Man kan se det i hennes konst, fotografier, design och i hennes skrivande/ i det hon skriver om. 

“Att leta efter svaret till hur vi blir lyckliga, utanför oss själva, tror jag är den största illusionen av alla”. 


Om smycken

"Jag har en stor förkärlek till hantverk av alla slag, att tillverka smycken är ett av dem. Jag har målat och ritat händer under en lång tid och alltid älskat att observera målningar, bilder, klassisk och modern dans där händer med rörelsen kunnat uttrycka / reflektera stämningen utan ord. När jag skulle göra egna smycken föll det sig därav ganska naturligt att ämnet främst blev händer."

 

“Mitt nickname Fred kom till 1989 i USA, det fastnade och det har blivit ett av mina namn. Har alltid tyckt om att Fred översatt till engelska betyder Peace. 

Namnet Fredloves kom till mig en gång när jag satt och mediterade. Jag tänkte på vad det sammanfattande namnet på detta projekt / mitt brand ska vara, sedan satt jag tyst och Fredloves kom upp, det kändes bra och så fick det bli”.